Adfærd og helbred hænger sammen. Det gør det hos mennesker og det gør det også hos hunde.
Fysiologiske udfordringer, såsom spændinger, smerter, sygdom giver adfærdsmæssige forandringer og udfordringer enten med det samme eller på sigt.
Adfærdsmæssige udfordringer giver fysiologiske forandringer og udfordringer (spændinger, smerter, sygdom og andre ubalancer) på sigt.
Ernæringsmæssige ubalancer og decideret mangel på vigtige byggesten i ernæringen giver fysiske tegn og ubehandlet resulterer de i fysiske og adfærdsmæssige udfordringer i en eller anden grad.
Et grundigt gennemgang af din hunds fysiologiske helbred foregår ikke ved at referere til en 1 år gammel overordnet gennemgang af din hund til et almindeligt tjek hos dyrlægen. Den indebærer en grundig gennemgang af hunden inklusive ganganalyse og bevægelighed m.m. udover det indebærer den en udvidet blodprøve, for at afklare tegn på sygdom.
Her får du links til andre behandlere jeg anser som fagligt dygtige til at hjælpe dig på vej mht. at kortlægge eventuelle udfordringer i hundens bevægeapparat:
Fysioterapeut Selina fra Dog In Balance, Kliplev
Kiropraktor Katy Daegling fra Hele Familiens Dyrlæge, Gråsten
Osteopat Ulla Schmidt fra Happy Paws Osteopati, Øster Sottrup
- det er så sandt som det faktum at du har hørt dette udtalelse mange gange før!
Foder er nemlig ikke bare foder, og der findes heller ikke en one size fits all. - Det min hund trives optimalt på betyder ikke at din hund gør og omvendt.
Det er HELT VANVITTIGT hvor meget betydning OGSÅ ernæring har for din hunds mentale og fysiske trivsel (helbred) og dermed adfærd.
Foder og ernæring er et stort emne, med betydelige konsekvenser: UNDERSØG MARKEDET OG FIND UD AF OM DIN HUND TRIVES PÅ DET FODER DEN FÅR og HVILKE eventuelle bedre alternativer der findes.
Har du brug for hjælp til din hunds ernæring kan du med fordel se mere her: HundefoderNørden
En stor del af de hunde jeg møder er i den ene eller anden grad fejlstimuleret og aktiveret.
Daglig aktivering er så vigtigt som aldrig før, da langt størstedelen af hundene i Danmark ikke længere bruges til deres oprindelige formål og har 6, 8, 10 alenetimer dagligt. De keder sig simpelthen ihjel.
En hund der keder sig er stresset. En stresset hund er enten meget passiv (og det er nok ikke derfor du læser med her) eller finder på et afløb for sin ophobet energi på anden vis (og dette tit til gene for dig og hundens omgivelser).
En velstimuleret- og velaktiveret hund er en hund der er mere i balance og udviser mere overskud og er mere tolerant og dermed i sin helhed mere omgængelig.
Har du brug for hjælp til hvordan du bedre kan aktivere og stimulere din hund i hverdagen, så i får genskabt balance på dette område, så skriv til mig med "ja tak, jeg ønsker at genskabe balance ved bedre aktivering af min hund" i kommentarfeltet og du modtager min vejledning til aktivering og stimulering helt gratis som pdf i din mailbakke.
Har du en reaktiv hund, så skal du i gang med at arrangere det miljø i færdes i.
Det betyder at du i en periode arrangerer jeres hverdag på en måde, så i undgår alle situationer din hund befinder som stressende og presser den ud i uhensigtsmæssige reaktioner.
Det kræver indimellem en smule overvejelse, planlægning og kreativitet, samt kompromiser. Men når du først er i gang vil du se at disse ændringer er hele arbejdet værd og skaber et langt bedre grundlag for træning af din reaktive hund.
Formålet med dette er at regulere din hunds stress-niveau, så den bliver nemmere at arbejde med når træningen påbegyndes, men også for at undgå at din hund øver sig på og bliver bedre til den adfærd du gerne vil have minimeret eller fjernet.
Eksempler kan være;
- reagerer din hund uhensigtsmæssigt i haven, skal du i en periode sørge for at din hund ikke kan udøve den reaktive adfærd. Det kan indebære, at du begrænser adgang til hegn/ begrænser synligheden (fx hegn eller ekstra hegn og/ eller afgrænsning af haven, udsigtsbegrænsning indefra, hvis den har udsyn til haven og reagerer indefra med fx film og/ eller gardiner m.m.) og sørge for at din hund ikke er udenfor i haven uden opsyn.
- reagerer din hund uhensigtsmæssigt på gåture, skal du i en periode sørge for at du kan genskabe et balanceret stress-niveau i din hund ved at undgå smalle stier, ruter med dårlig sigtbarhed og direkte passeringer med udløsere. Kort sagt, så skal du sørge for og sigte efter 0 uhensigtsmæssige reaktioner på hver gåtur.
- du skal kigge på den måde du reagerer på når din hund reagerer i dine øjne uhensigtsmæssigt. Er du typen der skælder ud, så skal du vide at du ikke ændrer noget ved det, da din hund ikke er modtagelig for "ordre" under så stor en stresspåvirkning. Ydermere gør du situationen meget mere ubehagelig for din hund, da du tilføjer mere negativt til den for hunden i forvejen vanskelige situation.
Er du typen der intet gør, skal du i gang med at lægge en handlingsplan for fremtiden. Din hund ved ikke bedre (tænker ikke på en menneske-måde) og reagerer fordi den "får noget ud af det"/ reagerer ud fra en stress-reaktion.
Miljøarrangeringen bør være midlertidigt (nogle arrangeringer kan bibeholdes - men ideen med dem er at støtte midlertidigt op omkring din træning) og ikke nok til at komme den reaktive adfærd til livs. Du skal i den periode samtidigt med belyse eventuelle udfordringer i hundens helbred og ernæring og aktivering.
Når alle faktorer er igangsat/ på plads kan du strategisk igangsætte træningen i små doser for din reaktive hund sammen med en autoriseret træner.